In veel besproken onderdelen over nieuwe luidsprekers zal ik verwijzen naar tekstgedeelten uit '2e hands luidsprekers'. Aangezien ik laatstgenoemde uitgebreid behandeld heb, zie ik geen aanleiding gedeelten te herhalen. Voor mensen die de hele site doorkijken zou dit overbodig leesvoer zijn.

Veel mensen willen een mooi stukje meubel in huis hebben zeker in samenspraak met de huisgenoot. Ook zijn er andere redenen om nieuw te kopen in plaats van 2e hands. U hoeft ook (bij een gerenommeerde) zaak niet bang te zijn voor gebreken. Er staat nu ook een andere verkoper voor u. U heeft ook meer mogelijkheden om te luisteren.

U heeft met heel andere omstandigheden van doen. Daar moet u  natuurlijk ook naar handelen. U kunt (hopelijk) meer informatie aan de verkoper vragen, u kunt uit meerdere modellen, meerdere prijsklassen en diverse klanken kiezen. U gaat naar een verkoper van nieuwe apparatuur met andere ideeën als bij een particulier. Wat kunt u het beste doen om optimaal te kiezen in uw smaak, kwaliteit en prijs?

1. Oriëntatie
U kunt diverse winkels bekijken, stereobladen bekijken. Vooral buitenlandse stereobladen ( Duitse: Audio, Stereo, Stereoplay en Engelse: What Hifi, Hifi Choice) staan vol met testen. Ook staat er een overzicht van de geteste apparaten in. Ga niet af op organisaties als de consumentenbond. Volgens mij idee gaan de zelfde mensen die een gehaktbal bij de grootste Supermarkt keuren, ook met een deskundige oogopslag voor een stel speakers zitten.

LET OP: Testen zeggen lang niet alles, het is meer ter oriëntatie. Zowel in kwaliteit (door u bevonden) als klankkleur kan een luidspreker best door u en vele anderen zeer goed worden bevonden waar de testen achterblijven.

Hifibladen zullen niet zo snel een product slecht beoordelen als het merk veel reclame maakt in dit blad (en andersom).

Ga niet te snel alleen af door één verre kennis die 'maar liefst die melkpakjes heeft hangen' en precies weet over impedantie en vermogen. Als u samen met die kennis bij een goede hifi zaak binnen loopt met als eerste: 'hij moet minstens 150Watt hebben' zal de verkoper een diepe zucht slaken en het liefst met een andere klant verder gaan. Gelijk weer een leuk item.

begin testlijst (9 pagina's) van Stereoplay