Aircom luidsprekerkabel

Er zijn ontelbare accessoires voor luidsprekers, van op armen gemonteerde schotels voor een betere afstraling tot spikes. Ik ga geen verzameling geven van al het mogelijk denkbare. Tips, foto's of ervaringen zijn welkom.

Audiofriends luidsprekerstands

luidsprekerfrontje bekleden

Een uitmuntende kabel voor 55,61 (2x3m.), 73,61(2x5m.) of  91,61(2x7m.) !

(kijk voor de ervaringen van andere audio liefhebbers met Aircom Plus hier)
Als eigenwijze hifi freak was ik van de veronderstelling uit gegaan dat luidsprekerkabels 'kwaliteit naar prijs' was. Om mijn visie kracht bij te zetten kocht ik een high-end kabel van 6 maanden oud, de MIT MH750 Plus series II met een nieuwprijs van 950,- (f2100,-) per 2x3m.

Thuisgekomen ging ik mijn indrukwekkende uitziende kabels beluisteren en kwam (ook na langer luisteren) tot de conclusie dat ik mijn levensvisie moest veranderen gegrond op ervaring. De kabel klonk totaal niet (kan ook een gevolg zijn van het niet passen op mijn installatie): het laag (waar ik door mijn open-pijp-systeem van mijn Synthese 2 zeer zuinig op was) klonk een octaaf minder en het gehele geluidsbeeld was omhoog gegooid.

Nu had iemand mij al eens gewaarschuwd voor kabel die een soort eindoplossing wordt voor een slecht functionerende onaangepaste installatie: een kabel 'klinkt goed' omdat hij een geluidsbeeld corrigeert. Als ik nu dus een speaker had met een bonkend laag, had de MIT misschien wel goed uitgepakt.

Nu had ik al geëxperimenteerd met Cable Talk 3.1 (als beste getest in een Engels hifi blad)(ca. 4,50 (f10,-)  per meter) en gewone koperkabel van 4mm. kwadraat. (het blijkt trouwens door testen van een Duits hifiblad 'Audio'dat niet altijd geldt: hoe dikker hoe beter, 4 mm. kwadraat schijnt tot ca. 2x7 m. de beste oplossing te zijn).

Mijn vader had een klant gehad voor zijn Eltax luidsprekers die volgens hem de ultieme oplossing had voor deze problemen: een neutraal klinkende kabel die duidelijk het hele geluidsbeeld van laag naar hoog goed en gedetailleerd weer geeft. En dit voor een lage prijs.

Fred zou Fred niet heten om dit toch maar eens te proberen. En met resultaat: dieper laag als de MIT en de Cable Talk en een verbeterd hoog in vergelijking met 4 mm. kwadraat koperkabel. Dit laatste is trouwens voor de beginnende hobbyist een beslist een goed start.