Er is veel te zeggen over luidsprekerboxen. U kunt zich uitgebreid
verdiepen in transmissionlines, spikes, dual-concentrics, kabels,
modificaties, stands, noem het maar op. Één ding is voor mij duidelijk: Als je een goed stel oren hebt, èn weet wat je mooi vindt ben je al een hele stap in welke keuze je maakt over welke box.

Je kan je namelijk op verschillende dingen richten: aanbiedingen, testen uit audiobladen, waar het meest reclame over wordt gemaakt, verhalen van opdringerige verkopers of gewoon, als je puur voor het luistergenot gaat: vertrouwen op je oren.

Als u op uw oren vertrouwt: pas op bij A-B vergelijkingen van luidsprekers voor agressieve, uit de toon springende speakers. Bijvoorbeeld het Amerikaanse merk Bose met 'stereo in uw hele huiskamer' heeft nog al eens die neiging. Agressieve luidsprekers zijn te vergelijken met het indrukken van uw loudness knopje op de versterker, of het
bijvoegen van veel hoog en laag.

In eerste instantie klinkt dit voor het gevoel beter. Maar is de kwaliteit hier ook mee verbeterd? Nee, de toonbalans wordt uit elkaar getrokken (middentonen zoals stemmen worden weggedrukt). Ook kan er naar verloop van tijd luister moeheid optreden.

Ook is het van duidelijk belang een goede Cd mee te nemen die u goed kent. Als u twijfelt over de technische kwaliteit is het mogelijk een test cd te kopen, en deze van te voren goed te beluisteren op een installatie. Luister oppervlakkig, maar luister ook de Cd eens met nadruk op het laag, midden en hoog. Zorg er voor dat u de Cd in uw hoofd gegrift hebt.

Probeer objectief te luisteren: Dus vooral niet uw gehoor aanpassen aan het prijskaartje van de luidspreker.