De Quad ESL57 electrostaat van ontwerper Peter Walker wordt weer nieuw gemaakt! Op onze weg door Utopia kwamen wij deze remake van het originele ontwerp uit 1957 tegen.

Schuin daar achter staat een Braun LE1. Deze is op basis van de ESL57 gemaakt door de Hongaarse ontwerper Marcel Breuer. Ook deze design speaker wordt weer opnieuw gemaakt.

Mijn ervaringen met de oude ESL57 is erg goed. Eens gehoord in een kerk met de Quad II buizen eindtrap (overigens net als de Quad 22 voorversterker ook weer nieuw verkrijgbaar), en het was zeer goed. Volgens kenners heeft de opvolger, de ESL63 een beveiliging die de kwaliteit niet ten goed komt. De ESL57 kan best een subwoofer gebruiken, en zeker bij wat hoger volume een wisselfilter, laten we zeggen van af zo'n 60 Hertz. De ESL57 is in zijn oude vorm makkelijk op te blazen, en revisie is erg prijzig. De electrostaat is is overigens enorm lang geproduceerd: van 1957 tot ongeveer 1982. Dit bedrijf pretendeert ook goedkoop en goed te kunnen reviseren, omdat zij een eigen productielijn van reserve onderdelen heeft.


En bij deze zijn wij weer verblijd met een totaal nieuw feit: de eerste dynamische speaker van Quad!

Kijk voor meer info op www.quad-musik.de.