Ultieme modificatie Thorens TD 160 draaitafel door Henk Schenk

- Koppeling ophangpunten en bodemplaat

De drie veren vormen verbindingspunten tussen hoofd- en het subchassis en hoewel de veren een effectieve filtering van mechanische energie vormen is mechanische stilte bij de ophangpunten van voordeel.

Stilte in het hoofdchassis geeft nog meer stilte in het subchassis na filtering door de veren! Om mechanische stilte te vergroten is een koppeling van deze veerpunten met de gelaagde structuur van het hoofdchassis bevorderlijk. Door op de juiste plaatsen op de bodemplaat verhogingen aan te brengen wordt een koppeling naar de veren bewerkstelligd.

De bodemplaat dient als basis. Op deze basis bevinden zich de drie ronde koppelingen naar de veren. Daarnaast zijn een aantal platen op deze basis geplaatst die naadloos aansluiten op de platen die het hoofdchassis binnenin opvullen. Die opvulling in het hoofdchassis verhoogt de interne demping ten opzichte van de originele opbouw van het chassis. Het hoofdchassis en de basis passen naadloos tegen elkaar waardoor de grote massa en interne demping van de basis de demping van het hoofdchassis verder aanvult. De bodemplaat vormt de antagonist van de onderzijde van het hoofdchassis. Eenvoudiger gesteld; de bodemplaat is de tegenliggende vorm die strak tegen het hoofdchassis aansluit.

Het plateau

Het draaiplateau van Thorens is gevormd als een sterke, gegoten schijf met een dikke rand als buitenste cirkel. Dit laatste zorgt voor een hoge massatraagheid dat meedraagt aan een goede draaistabiliteit en daarmee de gewenste lage wow (en flutter). Thorens heeft een legering uit onder meer Zink en aluminium gebruikt onder de naam Zamak.

Dit plateau is zwaar uitgevoerd en geeft een boven gemiddelde goede steun aan de af te spelen plaat. Desondanks zijn er best een aantal aandachtpunten in de uitvoering van dit plateau voor degenen die de uiterste kwaliteit nastreven.

- Constructie plateau

Het draaiplateau bestaat uit twee delen, hoofd en subplateau, die een totaalgewicht van 3,1 kilogram op de schaal brengen. Het subplateau bevat de 10 mm dikke lagerpen en vormt het vlak waarlangs de aandrijfsnaar loopt.

Het hoofdplateau vormt het vlak waarop de mat en de plaat komt te liggen. In de verschillende versies van de Thorens zijn verschillende subplateaus toegepast. De goedkoopste versie (TD165 en TD166) bevatten een 300 gram lichter kunststof subplateau en de overige versies (TD160, TD145) bevatten het gegoten Zamak subplateau. Hierbij foto's van de twee versies naast elkaar.

De mechanische constructie van het aluminium hoofd en subplateau is van goede kwaliteit. Desondanks, het hoofdplateau klinkt als een bel en zo ook het subplateau.

Het kunststof subplateau is niet resonant van zichzelf, maar is enigszins vervormbaar en daardoor kan het plateau vibreren op het centrale lager. De aluminium variant is daarom te prefereren. De mat is van rubber en met 250 gram gewicht in staat de eigenresonanties van het plateau goed te dempen. Samen vormen de plateaus en mat een goede, stevige en mechanisch stille basis voor de af te spelen plaat.

- Aanpassen van de mat

De mat heeft een tweetal concentrische richels van rubber waarop de plaat ligt. De plaat wordt op de plaatsen tussen de richels niet ondersteund en daar wordt de mechanische energie van het aftasten niet door mat en plateau gedempt. Omdat de energie absorptie direct onder plaat zeer belangrijk is, vormen de richels een obstakel.

Het vervangen door een gladde en iets concave mat is daarom te prefereren. Als de vervangingsmat daarbij iets zwaarder is zal extra demping plaats vinden. Een mat van acryl is ideaal, maar de lengte van de spindel vormt een beperking. Een acryl mat zal minstens 5 mm dik moeten zijn voor een goed resultaat en dan blijft er een heel klein stukje spindel boven de plaat beschikbaar om een platenpuk op te plaatsen.

Met een mesje en veel geduld kunnen de richels van de mat worden weggesneden, waarna de standaard mat van Thorens voldoende basis voor de plaat vormt. De foto links illustreert dit idee.

- Balanceren van het plateau

Bij iedere omwenteling van het plateau zal het plateau en het geveerde subchassis iets schommelen als gevolg van de onevenredigheid van de draaiende massa. Ter illustratie: Leg een rol cellotape op de rand van het plateau en zie hoe het relatief kleine gewicht van de rol tape het grote gewicht van het draaiende plateau laat schommelen. Ondanks dat het plateau er homogeen uitziet zijn er altijd kleine onnauwkeurigheden in de productie en daaruit volgen kleine afwijkingen van de perfecte balans.

Iedere beweging van het subchassis geeft gelijkloopschommelingen omdat de motor niet meebeweegt, zoals eerder gesteld. Daarom loont het de positie van het plateau te zoeken waarop de minste beweging in de vering is te constateren tijdens het draaien. Door het buitenplateau telkens iets te verdraaien op het binnenplateau kan worden geoptimaliseerd. Door dit punt te markeren kan bij het opleggen van het plateau eenvoudig het eenmaal gevonden optimum worden gevonden.

Het plateau is niet op deze manier te balanceren indien een te grote onbalans bestaat. In dat geval zal het zwaarste punt moeten worden gevonden. Daarna kan met de boormachine wat materiaal worden weggenomen om een perfecte balans te krijgen. Aan de binnenzijde van de rand is dit onzichtbaar te doen.

- Richten van het plateau

Een ander effect van onnauwkeurigheden in de productie van het plateau resulteert in een niet geheel recht oppervlak van de bovenkant, waardoor mat en plaat niet helemaal vlak worden gedragen.

Dit kan worden beoordeeld door een strakke liniaal langs het plateau te leggen en langs de oppervlakte van het plateau te kijken of de liniaal over het gehele vlak strak aanligt.

Met rake klappen van een elektra rubber hamer kan het stevige Zamac plateau worden gericht.

De arm

De arm heeft een belangrijke functie voor de geluidskwaliteit van de plaatweergave. De constructie en materiaalkeus laat ik hierbij onbesproken.

In de gekozen uitvoering van de Thorens TP16 arm zijn echter een aantal punten waar een nauwkeurige afregeling lonend is. Ook zijn sommige montagepunten te verstevigen. > > >

eXTReMe Tracker