Een hedendaags systeem: Nakamichi System Two door Henk Schenk

In deze rubriek mails, tips, en foto's van 'Audiofriends'.
Alle gepubliceerde items zijn met medeweten van de originele schrijver.

Nakamichi System Two

Na jaren zoeken is het gelukt een compleet Nakamichi System One samen te stellen, het unieke 'audiorek' van Nakamichi inclusief tuner, cassette deck, voor- en eindversterker. De ingenieuze opbouw van Nakamichi is compact, efficiënt en mobiel dankzij de meubelwieltjes onder het rek. Nadat ik een tijdje veel plezier had beleefd aan dit System One (anno 1975) kreeg ik het idee om een opvolger te ontwerpen. De bedoeling is een flink aandeel van mijn Nakamichi verzameling te huisvesten in een handig en verplaatsbaar medium anno 2005, zoals het System One de Nakamichi modellen uit de serie 600 huisvest.

(zie links)

Nakamichi heeft verschillende apparaten uitgerust met de 19 inch montage maat. Bij de topserie 1000 is dat vast ingebouwd in de voorkant van de apparatuur. Bij andere modellen is de 19 inch montage mogelijk gemaakt middels extra 'oren' die aan de zijkant van de kast worden geschroefd, zoals het hierbij getoonde model 680ZX (links voor).

De apparaten waarbij deze optionele oren zijn te verkrijgen zijn ongeveer 41 cm breed, een van de standaard 43 cm afwijkende breedte! Gebruikt worden deze montage aanvullingen zelden, het draagt vrijwel alleen bij aan het 'professionele imago' van de apparaten en de merknaam Nakamichi.

Ik kreeg echter het idee de apparaten in een 19 inch kast te verzamelen en begon op het internet de aanbiedingen ervan na te speuren. Een ongebruikt en overtollig exemplaar was welkom, een deel van de hobby zit in het doel te bereiken zonder kant en klaar, nieuwe of standaard materialen te kopen. Het moet nu eenmaal 'anders' (beter?) kunnen.

Nakamichi 680ZX

eXTReMe Tracker