Bijzondere Nakamichi 630 tuner door Henk Schenk

In deze rubriek mails, tips, en foto's van 'Audiofriends'.
Alle gepubliceerde items zijn met medeweten van de originele schrijver.


Unieke Nakamichi Tuner

Nakamichi heeft in de jaren 70 en 80 een serie unieke apparaten gemaakt met unieke technologische noviteiten gekoppeld aan een hoge geluidskwaliteit. Enkele baanbrekende ontwerpen kwamen van de Nakamichi ontwerptafels waarop de concurrentie nooit een passend antwoord heeft kunnen bieden.

De TT1000 is als cassettedeck onovertroffen (met incarnaties als de TT1000 type II en de 1000 ZXL), de TX-1000 heeft als platenspeler de unieke mogelijkheid de plaat te centreren op het draaiplateau.

De Dragon CD-speler heeft als enige een volledig isolement van het afspeelmechanisme (inclusief vacuüm) en de Dragon cassette recorder heeft het unieke optimaliseren tijdens de weergave van de azimut.
De tuner 630 vormt ook een unieke verschijning, al is het alleen al om de draaibare afstemschaal met fijn afregelknop in het centrum, en bezit hoge ontvangstkwaliteiten.

Gecombineerde voorversterker en tuner

Ook is de 630 uitgebreider dan een standaard tuner. Het front is verdeeld in verschillende secties waarvan de grote afstemschijf de meest opvallende is. Daarnaast zijn twee secties aanwezig waarin voorversterker functies

zijn opgenomen. Onder andere is voorzien in een mooie voorversterker voor de platenspeler en aansluitingen voor twee tapedecks met dubbing faciliteit. De volume en toonregeling wordt aangevuld met een regelbare loudness (contour genaamd).

Mijn twee exemplaren waren door de tand des tijds getekend. Niet eens zozeer uiterlijk, dat voor beide juist erg netjes bewaard is gebleven. Maar de interne schakelfuncties leverde wat problemen. Bij één van de exemplaren werkte de Muting functie tegengesteld aan het bedoelde filteren van de ruis tussen de stations. Alleen de ruis tussen de stations werd doorgelaten in mijn geval. Bij de andere tuner werd alleen een zacht signaal ontvangen, en de muziek werd aangevuld met ruis.

Tuner expertise

De tuners waren in deze staat reeds ruime tijd ingelijfd in de verzameling rond de System One. Eerdaags kreeg ik echter een vraag via het internet betreffende het service manual van de 630. De afzender (Felix) had een 630 op de kop getikt , maar constateerde brom in de geluidsweergave. Felix heeft als hobby het restaureren van audio elektronica met als specialisme; radio ontvangers. Deze ver doorgevoerde hobby is toegankelijk voor het publiek en wordt gepresenteerd in de WEB site:
http://www.feel-audio.nl/

De service manual heb ik achterhaald en doorgestuurd naar Felix, die de voeding van de tuner heeft gereviseerd, met beperkt resultaat. In tweede instantie hebben we een afspraak gemaakt en ben ik met tuners bij Feel-audio in het laboratorium op bezoek geweest. Felix heeft mijn muting raadsel onderzocht, en in de service documentatie werd verwezen naar een schakeling met drie actieve schakelende transistoren.
Vreemde typen transistoren, dat wel. Na vervanging was mijn muting probleem historie en ondertussen keek Felix met de bril op het puntje van zijn neus naar de voeding van mijn exemplaar.

Aarde

Één van de schroefjes waarmee het voedingsbord op het frame is vastgeschroefd valt op een aardevlak van het voedingsprint, en voorziet daar het print dus van verbinding naar aarde. In mijn tuner, echter, bleek een isolatie ring onder dit schroefje te zijn verstopt. En die ring had Felix ontdekt. Felix had in zijn tuner alle aarding gereinigd en optimaal gemaakt, maar op dit punt zou dat juist wel eens averechts kunnen uitwerken (aardlus?). Zonder het voorbeeld van mijn tuner had Felix hierover geen enkele indicatie gekregen, maar nu was er dit nieuwe inzicht.

Niet lang daarna heeft Felix de aarde aansluiting doorbroken (schroefje gelost) en het bromprobleem was opgelost. De spreekwoordelijke twee vliegen in één klap.
Voor vraagstukken in tuners en audio elektronica kan ik feel-audio in de omgeving van Den Bosch van harte aanbevelen. Voor mij was het een leerzaam bezoek.

Henk Schenk.

E-mail / profiel Henk Schenk

eXTReMe Tracker