Onbekend maakt onbemind: revisie van Hollandse LyricAudio topspeakers door Henk Schenk

In deze rubriek mails, tips, en foto's van 'Audiofriends'.
Alle gepubliceerde items zijn met medeweten van de originele schrijver.

Onbekend maakt onbemind

De Luidsprekers van Nederlandse komaf onder de naam LyricAudio zijn relatief onbekend. Ooit zijn de luidsprekers onder deze naam ontwikkeld door Rendolf Zeeman en door hem gebouwd met een hoog kwaliteitsoogmerk en in een hoog marktsegment ingedeeld. Het was de bedoeling High End prestaties in handgemaakte, kleine series te verpakken om later grotere productie aantallen op professionele wijze te fabriceren.

Bekend maakt bemind

De handmatige bouw van complexe kasten en filters had Rendolf reeds eerder aan de hand gehad bij de bouw van de fameuze VandenHul Monitor luidsprekers. Dit zijn ingewikkeld vormgegeven kasten met transmissielijnen, gescheiden compartimenten en een multi-weg speakerbezetting.

Dit ontwerp van de vermaarde tekentafel van Van den Hul werd goed ontvangen, maar het bouwen van de luidsprekers was kostbaar en arbeidsintensief. Grote aantallen van deze 55 kilo zware kolos zijn er niet gemaakt. Ik heb in de beginjaren 80 van de vorige eeuw een speciale versie laten bouwen met dubbele aansluitposten voor
bi-wiring of bi-amping.

Het bouwen van deze monitor was een leerschool voor Rendolf waaruit hij concludeerde;

  1. De kast moet zo min mogelijk verschillende vlakken bevatten.
  2. Het filter zonder besparingen opzetten en ingieten in hars.
  3. Afwerking zo strak en simpel mogelijk met kostbare uitstraling.