een goede
trilling demper.

Ik kwam op www.hifi.nl eens op het forum een stelling tegen over spikes. De één zei dat spikes ontkoppelen, de ander zei dat ze koppelen en weer een ander zei dat spikes met de punten naar boven koppelen en met de punten naar beneden ontkoppelen. Kijk voor meer info ook hier.

Om maar duidelijkheid te verkrijgen heb ik één en ander geprobeerd. Voor mij was een ontkoppeling van de luidsprekers van belang. Volgens is de beste koppeling direct de luidspreker op een stabiele ondergrond, zonder tussenkomst. Dus daar hoeft wat mij betreft niets voor verzonnen te worden (u kunt wel met spikes door vloerbedekking heen prikken).

Koppeling is van belang als de luidspreker gekoppeld kan worden met een trilling dempend medium, zoals een goede zware stand of een stuk zwaar materiaal als marmer. De trillingen van de kast worden verminderd, de kast neuriet minder mee, en de resonantie frequentie wordt lager.

Ontkoppeling is van belang als de luidspreker bonkende bassen veroorzaakt via een betonnen of houten vloer, of uw onder wonende buren elk muziekgenot met een bezemsteel tegen het plafond vergallen.

Ik heb een kleine test gedaan. Daartoe heb ik een sweap van 20-300Hz met groot vermogen op een Bose 901 speaker gezet. Deze unit heb ik met tussenkomst van diverse materialen op een bureaublad gezet. Wat bleek:

  • Spikes ontkoppelen vrijwel niet. Echt koppelen doen ze ook niet. Zo wel met de punt omhoog als met de punten naar beneden.
  • Een rubberen Gamma mat dempt wel, maar de lagere frequenties minder goed.
  • De 'Audiofriends' puck dempt uitermate goed.
  • De zelfbouw siliconen luidspreker trilling demper werkt ook zeer goed.   

Wat is dan het succes van spikes? Door de grote kracht op een kleine oppervlak staan de luidsprekers op spikes erg stabiel. Daardoor ontstaat vaak een stakker laag, met een onvervormd hoog, vooral bij hoge volumes. Mijn theorie is echter dat het meeste profijt wordt gehaald uit een ondersteuning op de sterkste plaatsen van de kast. Hierdoor word de kast gekoppeld met een zware massa (zie tekst hier voor). Ook het opheffen van de gesloten hoek tussen de voorkant van de kast en de vloer werkt positief. We weten allemaal dat een hoek het laag versterkt en kan lijden tot bonkende, vermoeiende bassen.

Wat heeft u nodig voor een setje èchte trilling ontkoppelaars?   

  • een oud ijsblokjes vormpje
  • een siliconenkit tube (meestal standaard 310ml)(3,75 bij de Gamma)
  • een tubehouder
  • een plamuur mes
  • wasbenzine