Ik denk hiermee bewezen te hebben dat bewerking van kleine krassen op een cd met Valma cockpitspray weldegelijk een positief effect op de geluidskwaliteit kan hebben. Immers, met bovenstaande test blijkt dat door gebruik van cockpitspray de cd-speler stukken op de cd kan aflezen die hij zonder spray niet doet. Dat betekent ook dat de foutcorrectie
minder gebruikt hoeft te worden, wat weer een verbetering van het geluid geeft.

Maar eigenlijk is dit niet de reden waarom Valma hoogglans cockpitspray een verbetering is. Ook op gloednieuwe cd's geeft het volgens B. te R. een verbetering. Als immers de cd met een microscoop
bekeken zou worden zou de cd er als een sinaasappelhuid uit zien. De Valma cockpitspray zorgt volgens B. voor een betere afleesbaarheid van de cd.

Er schijnen doekjes op de markt te zijn (50,-) op een soortgelijke basis met een soortgelijk effect.
Tijdens een luistersessie werd het doekje getest, en bleek ook volgens de luisteraars een duidelijk verbetering te zijn.

Behandeling met Valma cockpitspray behoeft slechts één maal, waar bij het product met vergelijkende werking deze elke keer op de cd vóór afspelen gebruikt dient te worden.

Er is geopperd Pledge Clean en Dust Multi Surface te proberen, omdat daarmee de cd ook antistatisch wordt, en dus minder vuil aantrekt. Ik heb het nog niet geprobeerd.
> > >


Van boven naar onderen:
cd met krassen
cd gepolished
cd met cockpitspray