Cd-tweak (opwaarderen en repareren)

Iedereen heeft wel eens kleine of grotere krassen op zijn cd gehad. Als je een beetje met audio bezig bent, is er altijd de vraag of je dit kunt horen of niet. Mijn antwoord is dat ik persoonlijk ook verbeteringen die ik niet direct kan
horen ook belangrijk vind. Als ik 10 zulke verbeteringen hebt, hoor ik het namelijk wel.

Zeker als er theoretisch bewezen kan worden dat de tweak (= verbetering apparatuur) een positieve invloed heeft, èn de tweak makkelijk te doen is spits ik mijn oren. De volgende tweak heeft de hiervoor genoemde twee voorwaarden.

Kleine krasjes kunnen volgens audiofriend B. te R. gemakkelijk verholpen worden met behulp van Valma
Cockpitspray type hoogglans en een viscose stofdoek. Ik heb één en ander uitgetest. Alles hier is op eigen risico.

cd flink bekrast, vóór het polishen

Ik wilde wel eens testen of het ook werkte. Immers, wie zegt mij dat als de cd visueel weer als nieuw is, ook de foutcorrectie van de cd-speler werkelijk minder te doen heeft, en het signaal van de cd-speler verbetert? Het zou kunnen zijn dat de laser breekt op de kleine laag Valma spray, of dat de straal afgebogen wordt.

Aanvankelijk wilde ik een cd licht bekrassen waarna ik met cockpit spray de cd weer als nieuw zou toveren. Dat pakte net even anders uit..... Ik had een nieuw schuursponsje gepakt en hiermee een cd bewerkt. Ja, en als ik iets doe..... Na enige vlijtige schuur arbeid èn bewerking met cockpitspray deed de cd het niet. Juist, wat nu?
Commandant Polish (wordt gebruikt om slechte autolak te polijsten) werd uit het aanrecht getrokken, maar bood geen soelaas. Het schuurwerk met mijn stevige knuistjes was net iets te veel: de krassen lagen te diep. Dus ook na behandeling met Commadant polish èn cockpitspray wilde de cd-speler de cd niet herkennen.
> > >