LET OP: door omstandigheden wordt
de demper tot ander tegenbericht niet meer verkocht.

Op mijn site heeft u al één en ander kunnen lezen over de Audiofriends zelfbouw
siliconen demper. Deze demper is multifunctioneel. U kunt ze per 3 of 4 stuks
bijvoorbeeld gebruiken onder uw cd-speler of draaitafel. Ook kunt u ze gebruiken
onder uw speakers, als de buren onder of naast u last hebben van uw audio hobby, of als de ondergrond mee trilt en als extra ongewenst klankbord fungeert.

Deze dempers werken totaal anders als spikes. Spikes stabiliseren de speaker, maar geven trillingen door aan de ondergrond. Het stabiliseren zou voorkomen dat de kast in tegen fase met de woofer gaat bewegen.

Ik durf hier mijn twijfel uit te spreken over dit aspect van spikes. Spikes ondersteunen de kast op elementaire plaatsen, waardoor de kast minder trilt (en de ondergrond des te meer). Ook lift spikes de speaker iets op, waardoor het laag beter rondom kan stralen en niet in de hoek van voorfront en ondergrond nadelig versterkt wordt. Maar dat een conus van ca. 20 gram een gehele kast van minstens 10 kilo op relatief hoge frequentie in een heen-en-weer beweging zet, dat vind ik discutabel. Zet maar eens een woofer unit op een sweap (te downloaden op rubriek 'archief'), en zet deze tegen een tegel van 10 kilo. De luchtdruk zal iets meer doen, maar dan moet je toch de speakers aardig hoog belasten.

De oplossing is de speaker (of stands) op een grote zware tegel te zetten die door zijn gewicht de trillingen vermindert en de resonantiefrequentie van de kast verlaagt. Door onder de tegel Audiofriends siliconen pucks te plaatsen vormt de ondergrond geen groot bonkend klankbord meer. U kunt bijvoorbeeld een 30x30cm. stoeptegel kopen voor een knaak bij grote tuincentra of bouwmarkten.

Het spreekt voor zich dat u de tegel in elk gewenst kleur kunt lakken of verven. Verder is het effect bij elk apparaat of speaker verschillend.

U kunt nu deze dempers kant en klaar kopen. U betaald slechts 3,61 per stuk voor dit top product. Of voor 4 stuks slechts 13,59.