Wie weet is verkoper A een erfgenaam van de vorige eigenaar. 'Die lelijke oude boxen stonden al zo lang op zolder, die moeten nu maar eens weg'. En wie weet was persoon B iemand die donders goed wist wat de speakers waard waren, en hij had zo iets: 'ik wil best nieuwe speakers kopen, maar dan moet ik wel 350,- voor mijn oude boxen terug hebben. Volgens mij waren ze best wel duur, dus wat kan mij het schelen, ik probeer het gewoon.'

Toeval? Niks daar van, elke krant staan soortgelijke mensen. De Philips MFB567 hebben trouwens in 1979 f995,-  (450,-) per stuk gekost. Tel uit uw winst. Net als punt 1. hier voor: wees objectief!

3. Heb van te voren een prijs in uw hoofd.

Vooral bij 'nader overeen te komen': Ga niet ter plekke bedenken wat u wilt uitgeven. 'Ik weet toch nog niet hoe de boxen er uit zien?'. Nee, maar u kunt best een globale indruk maken: 250,- als ze heel slecht zijn, 325,- voor als ze alleen lichte gebruikssporen hebben, en 400,- als ze tiptop in nieuw staat zijn. Wees voorbereid, anders dient u straks binnen  30 seconden een prijs te maken.


4. Onderhandelen over de telefoon.

U verkoopt een stel boxen voor een redelijke prijs, laten we zeggen een stel Pied Pipers van 10 jaar oud zelfbouw in zeer goede staat (u bent er natuurlijk zuinig op geweest) voor 200,- per paar. Er belt een man op met een rauwe stam: 'Ja die boxen, hoeveel waren die?' 'Nou 200,- zijn ze zo als in de krant staat', zegt u. 'Ik bied ongezien 125,-!'. Ik zelf zou in zo'n geval zeggen: 'o sorry meneer, ik vergat te vertellen dat er al iemand voor is die ze hééél graag wil hebben, succes verder!'

Voordat u precies het fijne van de boxen weet gaat u natuurlijk niet gelijk over de prijs beginnen. Woont het persoon wat ver weg, weet u waar u het over hebt, dan kunt u best wel al vast een bod doen en al vast onderhandelen. Laat de verkoper eerst duidelijk merken dat u precies weet wat er bij hem staat en dat u bijv. problemen hebt met de afstand.

5. Kraak de boel niet af.

De echte hifiliefhebber zal liever voor 50,- minder aan een andere liefhebber verkopen, als aan iemand die in zijn mooie boxen een paar spijkers slaan om ze vervolgens aan de muur te hangen in de garage.
Natuurlijk kunt u hem attent makken op die kras daar en die wijnvlek hier. Kom met reële dingen die u goed bedacht heeft over de waarde.

6. 'Handjeklap'

De meeste mensen gaan 'positioneel onderhandelen' of te wel het 'handjeklap'. 'Ik bied u 200,-'. 'Ja maar meneer, zulke boxen doen op de markt zo maar 300,-'. 'Nou vooruit dan maar: 250,-'. Klinkt voor veel mensen bekend. Werkt vaak wel voor speakers waar u van weet dat ze meer waard zijn (bijvoorbeeld 400,- per paar, terwijl hij er 350,- voor vraagt). Dit is vaak ook bij mensen die geen echte hifiliefhebber zijn en dus de prijs niet goed weten. Daar om zal het 'hoe-en-waarom lagere prijs' geen indruk maken. Toch de meest gebruikte methode.