Goldmund Job Stereo

6. Voor Cd-spelers: laat de speler even wiegen in uw handen.

Zet hem daarna neer en geef met de vlakke hand een lichte klap op het apparaat (bouwvakkers: pas een beetje op). De speler mag niet overslaan. gebeurt dit wel dan zal de verkoper snel schermen met 'ach een beetje vuil op de lens'. Dat kan, maar de lens kan ook bijna op zijn.

7. Bij alle apparaten: Probeer de afstandsbediening.

Neem eventueel van te voren zelf batterijen mee, want dat heb ik ook mee gemaakt. 'Ja ik heb toevallig niet de juist batterijen, maar hij doet het echt hoor!' Welnu, ik kon later weer terug.

8. Bij alle apparaten: Controleer alle knopjes en toestanden.

Neem evt. voor een CD-speler een hoofdtelefoon mee. Sommige puristen zetten wel eens de ene speakers achter het bankstel en de ander achter een gordijn Jan de Bouvrie met dubbele voering. N.B. Bij zeer uitgebreide apparaten is het wel eens mogelijk dat heel moeilijk alles gcontroleerd kan worden. Ik probeer dan altijd te regelen dat ik het 24 uur mag uit proberen, daar het onmodelijk is ter plekke te doen. Is het apparaat binnen 24 uur niet goed, dan mag het apparaat terug. Ik persoonlijk maar daar meestal geen contractje van. Als het al een stel probleemwijk-figuren zijn wil ik er sowieso niet mee onderhandelijk. Die uitgesloten, ga ik letterlijk terug als het inderdaad niet goed is. Dat heb ik een paar keer gedaan.

Krakende schakelaars en potmeters kunnen zeker niet altijd 'even' verholpen worden met een beetje contactspray en videospray.

9. Bij tuners, maar ook andere apparaten: zet het apparaat uit, wacht even een minuut, en zet hem weer aan.

Bij de tuner wil de interne accu nog wel eens leeg zijn, en houdt de tuner de zendervoorkeuze niet meer vast. Ook gebeurt het bij apparaten, dat een onderdeel defect is, of een soldering los. Dan dient het apparaat eerst 5 minuten aan te staan, vóór hij spontaan aanfloept.

10. Bij alle apparaten: Als u er over uit bent dat het apparaat geheel 100% werkt (bij mindere werking: probeer te onderhandelen), kunt u zeggen dat u het apparaat wel wilt kopen (evt. na onderhandelen).

Maar dat u vóór de koop nog even het apparaat in vol ornaat wilt zien. Kijk daarbij goed naar de aansluitingen, zitten de dopjes er nog onder, schroeven onderkant beschadigd (zie 4)