Waar op letten bij apparaten? (ter plekke )
p.s: u controleert natuurlijk eerst de 'tafel van tien'

1. Bij versterkers: Brom bij volumeregelaar op 0-stand.

Hoef niet erg te zijn, want bijna elke versteker heeft wel een brommetje of ruisje. Kijk wel even naar het rendement van de speakers waar ze op aangesloten zijn, en uw eigen speakers. Een rendementverschil van 6dB klink twee maal zo hard of zacht.

2. Bij versterkers: Kanaalongelijkheid bij volumeregelaar op 0-stand.

Kan erg vervelend zijn, zeker bij hoogrendementspeakers. Ik ben geen electrotechneut zoals jullie weten, maar vaak wordt in een versterker een 100kOhm logaritmisch gebruikt. Dat werk vaak prima. Als echter een 10kOhm logaritmisch wordt gebruikt, speelt het meeste vermogen zich af op de eerste kwart van de volumeregelaar. Dat is vaak erg irritant, omdat je juist lage volumes goed dient te regelen. Heeft u hoogrendementspeakers (ca. hoger dan 90 dB/1W/1m.) pas dan op.

3. Bij alle apparaten: Heeft u een goede neus? mooi!

Ga maar eens goed ruiken aan het apparaat, en vooral bij het rooster. Als er een brandlucht is, dat vraagt dat wel een verklaing van de verkoper.

4. Bij alle apparaten: Is het een knutselbak geweest?

Zijn er schroefjes flink beschadigd, mist er een schroefje, of zijn er parkers in gezet omdat het originele dread versleten is, dan moet u op uw hoede zijn. Goede kans dat er anders veel aan geknutselt is. Hoeft niet slecht te zijn, maar laat de verkoper het maar uileggen. misschien is het een afgestudeerd electronicus die het apparaat met foto's ter inzage gemodificeerd heeft, of een 'handy-man' die meer vernaggeld heeft dan goed gebreid. Waar zijn de rekeningen?

5. Bij alle apparaten: Zeker als nummer 4 van toepassing is: open met die bak.

Voor een werkende Sony van 25,- een beetje te veel van het goede, maar voor een duurder apparaar een must. ook als leek is al snel te zien of er aan geknoeid is.

Musical Fidelity P270