|
9. Niet originele filters, terminal en bedrading.
Hoeft niet slecht te zijn. Vaak verbeteren hobbyisten of hifizaken bijvoorbeeld het filter door deze te voorzien van betere componenten. Moeilijk te achterhalen.
10. Slecht aansluitterminal.
Draaiknoppen om de draad vast te zetten kunnen dol zijn, of er ontbreekt gewoon één. Of de pen waar de draaiknop op draait zit los. Dit laatste is vaak alleen van binnen uit te verhelpen.
11. Externe beschadigingen.
De kast kan lelijk over gelakt zijn, er kunnen krassen op zitten, hoekjes af zijn. Ook kan de kast waterschade hebben gehad en zijn planken gaan uitzetten en/of los raken. Het luidsprekerdoek kan gaten hebben. De bevestigingen van het front kunnen kapot zijn. Niet origineel doek. Bevestigde beugels leveren gaten op. Fineer kan los laten. Het voorfront kan van schuimrubber zijn (zie eerder). Ook kan achter het doek schuimstof zitten wat een enorme rommel kan opleveren (Kef Cadenza). Goed kijken en een zaklantaarn mee nemen is de remedie. Slimme verkopers willen nog wel eens voor weinig licht zorgen. Informeer van te voren goed.
12. Trillende onderdelen van de luidsprekerbox of units--testen speaker met sweap
Het is mogelijk dat bij een bepaalde frequentie iets gaat mee trillen. Dit gebeurt bij de resonantiefrequentie van dat onderdeel of unit. Handig is een Cd waar een lange 'sweap' op wordt gegeven. Er wordt dan een sinus signaal weer gegeven tussen de uiterste hoorbare frequenties (ca. 16-20000 hertz). Een resonantiefrequentie wordt dan geaccentueerd en niet overstemd door andere frequenties. Pas op met zo'n sweap, zet de installatie niet te hard! Laat eerst de sweap op een laag volume helemaal afspelen. Haal eventueel het front van de speakers om de uitslag van de woofer te controleren. Let meteen goed op, of links en rechts even luid speelt bij elke frequentie. De sweap in MP3 formaat kunt u downloaden in het 'archief '(zie homepage) van Audiofriends.
|
|