Waar op letten bij luidsprekers? (ter plekke )
p.s: u controleert natuurlijk eerst de 'tafel van tien'

Één van de doelen van deze pagina's is u niet ongewenst thuis te laten komen met bijvoorbeeld een stel verteerde schuimrubber randen (zie figuur hiernaast en
volgende pagina).1. Defecte schuimrubber randen.

Tot voor kort werd er natuurlijk schuimrubber gebruikt als luidspreker ophang rand. Deze schuimrubber randen verteren echter na verloop van tijd. Tegenwoordig wordt er ook nog wel schuimrubber gebruikt, maar dit is meestal synthetisch schuimrubber, wat niet verteert (zegt men, de tijd zal het leren). Meestal wordt zwart rubber gebruikt wat vrijwel onverslijtbaar is.

Zoals de figuur hiernaast is gemakkelijk te zien dat de ophangrand van de speaker defect is. Echter veelal is de rand nog visueel intact. Eerst vormen zich echter scheurtjes. Daarna wordt door de druk in de kast de deeltje naar binnen of buiten los gescheurd.

Koop geen luidsprekers ouder als ca. 5 jaar met schuimrubber randen. Het is mogelijk dat ze nog goed zijn. Echter door warmte (zon!) is het verteerproces niet te stoppen. Goede schuimrubber randen zijn neutraal grijs van kleur en hebben een ronde, niet ingezakte bolling op de rand.Ook moet de bolling vlak gedrukt kunnen worden zonder te scheuren. De bolling moet weerstand bieden.

In geval van twijfel: gewoon niet doen. Koopt u wat nieuwere luidsprekers met schuimrubber randen, dan mag je hopen dat het synthetische zijn. Verteerd materiaal van een schuimrubber rand is trouwens net gewoon teer. Je kunt het samenrollen tot een rolletje. Met verteerd schuimrubber materiaal moet u ook oppassen voor kleding en tapijt. Het maakt zwarte vlekken en strepen en is met spiritus het makkelijkst te verwijderen.