Eagle R6300

Gebreken aan de verkoper
Meestal zijn dit in ons geval doelbewuste gebreken.

1. Verkeerde opgave nieuwprijs en leeftijd.

Erg vaak wordt de leeftijd en nieuwprijs in het voordeel van de verkoper geschat. In geval van twijfel: bel de importeur (zie voor lijst: www.hifi.nl). Vraag naar een bon of een te tonen jaarboek enz. Ik heb wel eens een opgave gekregen van 5 jaar terwijl de luidspreker in een 20 jaar oud jaarboek stond. Geen zeldzaamheid. Er staat ook informatie in het 'archief' (zie homepage).

2. Verkeerde opgave type of merk.

Ik ging eens kijken voor een stel Xanadue DS17E, een stel speakers met een nieuwprijs van 1360,- (f2998,-) per stuk. Aangekomen na veel gezoek zat er geen type plaatje op de kast. Opmeten van de kast en ter plekke bellen naar iemand die jaarboeken thuis had gaf het volgende resultaat: Het waren een stel Xanadue DS14, met een nieuwprijs van 452,- (f998,-) per stuk. De echte eigenaar was niet thuis, en de vrouw wist van niets.

Sommige mensen hebben zo iets van: als hij/zij met de intentie te kopen hier maar komt dan wijkt hij/zij hier niet zo snel van af. Helaas hebben ze nog gedeeltelijk gelijk ook. Als straf kun je meteen weg lopen en ze een paar keer uit hun mooie dromen bellen. Maar dat laat ik aan u zelf over.
Vraag duidelijk om het type en laat eventueel de exacte maten opmeten van de kast en/of basspeaker. Vaak wordt de kast groter geschat: 50cm. is al snel 80cm. Ook het aantal speakers is van belang.

3. Verkeerde opgave verkoopprijs.

Vaak geen opzet, maar vraag voor de zekerheid. Een drukfout is snel gemaakt.

4. Het verbergen van gebreken.

Vraag van te voren, het liefst per mail, duidelijke vragen. Bijvoorbeeld: 1. zijn alle speakerunits 100% intact en gaaf? 2. zijn alle speakerunits origineel? 3. is de kleur van de ophangranden zwart rubber of grijs foam?
Kijk hier voor mogelijke vragen aan de verkoper.

Gedempt licht moet u op uw hoede maken. Laat planten en kleedjes van de kast afhalen. Betaal  pas als u de speaker letterlijk van alle kanten bekeken hebt. Neem een zaklantaarn mee voor goed licht. Vraag van te voren of de luidsprekers te beluisteren zijn. Soms staan ze gewoon ergens in een schuurtje.


5. Algemene indruk:

Veel zal ook van uw mensenkennis gevraagd worden. Bedenk echter wel: oplichters zijn niet altijd mannen met lang haar, tatoeages en een oude BMW. Eerder zijn het gewone 'nette en eerlijke' huisvaders die wat krap zitten.