6 Muziekopslag en beheersoftware

Zoals gezegd de communiceert een geluidstromer met de computer gebaseerd op een netwerkprotocol TCP of UDP. Daarmee worden gegevens verstuurd van het ene punt naar het andere punt, via netwerkkabel, -hubs, -switches, -routers, USB-wireless ontvangers en/of wireless access points. Deze lijst reflecteert de werkelijkheid in een modern huishouden aardig, want er komen al snel veel schakels in de keten naar voren. Het sterke punt van de het gebruikte protocol is dat veel paden en schakels naadloos op elkaar aan sluiten.

Het transport van gegevens waaruit de stromer muziek zal toveren moet echter op een hoger niveau worden aangestuurd en beheerd. De besturing in de geluidstromer heeft een relatief vast patroon. De geluidstromer vraagt primair de datastroom van een muziekbestand en wenst dit snel genoeg ontvangen om de muziek in de tijd correct op te bouwen. De stromer stuurt de aanlevering van gegevens.

Maar de geluidstromer wil meer informatie uit de computer om de gebruiker meer informatie over de gespeelde muziek te kunnen tonen. Te denken valt aan de titel van het muziekstuk, de artiest, de speelduur en het reeds verlopen deel van de speelduur. Eventueel kan ook het gebruikte bestandsformaat, resolutie en een afbeelding van de plaathoes worden gevraagd door de geluidstromer. En al die vragen moeten worden ontvangen, geïnterpreteerd en beantwoord door een computer. Daarnaast wordt het zoeken naar een bepaald muziekstuk verlangd, aan de hand van de artiest-naam, album-titel, muziek-titel, -genre, jaartal, bestand-naam en combinaties hiervan.

Dit alles vergt een communicatie sessie tussen een computer en de geluidstromer, gebaseerd op poorten en conventies die worden vastgelegd in de software in de computer enerzijds en de geluidstromer anderzijds. De benodigde software voor de Logitech geluidstromers heet Squeezebox Server en werkt op Windows. Deze software dient op de huiscomputer te worden geplaatst en geconfigureerd en zolang deze computer aanstaat is de aansturing van de geluidstromer gewaarborgd.
Maar; in mijn geval met mijn initieel zeer beperkte muziekverzameling. Omdat het leuk is om veel muziek te beluisteren heb ik de muziek op een computer van een collega mogen gebruiken.


Daarmee werd het plezier dat dit flexibele medium biedt heel snel duidelijk. Collega's computer staat bij hem thuis en is via het internet direct te associëren met mijn geluidstromer in mijn huis en daarna werkt het protocol via het internet door ettelijke schakels heen onzichtbaar mee.
Wel werden langzaam ook beperkingen zichtbaar en hoorbaar. Tijdens drukke (internet)momenten kan de muziekweergave worden onderbroken met storingen omdat de informatie niet meer tijdig kan worden getransporteerd. Met name op kinderspeeltijd is het internet relatief traag. De grote verzameling muziek van de collega is op een standaard, weliswaar grote, thuiscomputer opgeslagen en is gecomprimeerd tot een hanteerbare omvang. MP3 dus, niet het bedoelde audiofiele formaat.
Bij mij thuis viel met het kopiëren van mijn eigen CD's naar mijn huiscomputer al gauw op dat de benodigde opslagruimte snel onhanteerbaar wordt op een standaard computer.

7 Aangepast materiaal

Voor de muziekopslag heb ik een speciaal aangewezen aparte computer ingericht. Deze computer wordt niet gebruikt voor andere doeleinden en hoeft alleen maar aan te staan zodra muziek wordt gevraagd. De algemeen verkrijgbare soort computer voor gegevens opslag heet NAS; network addressable storage. De NAS wordt in computerland gebruikt om grote hoeveelheden gegevens (digitale documenten) op te slaan en beschikbaar te stellen aan een willekeurig aantal gebruikers (PC's). De NAS heeft een aantal beveiligingen om verlies van gegevens door computerstoringen te voorkomen en werkt zonder beeldscherm en toetsenbord op de achtergrond.  In de NAS staan de schijfgeheugens centraal en is de verwerkingscapaciteit van de processing primair gericht op het aanleveren van gegevens aan de gebruikers, in ons geval muziekspelers.

Mijn keus voor de inrichting van de NAS is gevallen op; FreeBSD, FreeNAS en SlimNAS. Met FreeBSD en FreeNas kan van een standaard PC een Nas worden gemaakt die snel is en slechts een minimum aan computer componenten bezit. In de standaard PC zitten de schijven voor muziekopslag en een klein systeemschijfje. De geluidskaart, videokaart, toetsenbord, muis en beeldscherm kunnen achterwegen blijven. Een VGA (Video Graphics Array; de defacto standaard voor het weergeven van beelden op een computermonitor) aansluiting op het moederbord is wel handig en een netwerkaansluiting of NIC (Network Interface Card) is noodzakelijk.

Hieronder staan de componenten klaar om in de computerkast op te nemen. Voor de kast liggen de harde schijven en rechts ervan een extra ventilator om de schijven te koelen.

In de kast is het moederbord , de voeding en de wisselbare schijfapparatuur aanwezig. Moeilijk te zien is de NIC (Netwerk Interface Card) en een videokaart omdat op het moederbord in dit geval een videocontroller ontbreekt. Een pentium P4 2600 MHz processor en 768 Mb geheugen completeren de uitrusting en bieden veel meer capaciteit dan voor het doel noodzakelijk is.
Opgebouwd ziet de computer er als volgt uit;

De software installatie laat ik verder achterwegen. Dit vergt wel enige vaardigheid met computers.

Over het resultaat kan ik enthousiast zijn. De geluidskwaliteit is op veel manieren te beïnvloeden, softwarematig en ook hardwarematig. Het bronmateriaal kan op hoge kwaliteit worden verkregen zodat daarmee boven de standaard van de CD kan worden getild.

Geluidstromen op audiofiel niveau staat ter beschikking.

Henk Schenk

<<<


Henk Schenk.

E-mail / profiel Henk Schenk